Overslaan en naar de inhoud gaan Ga naar de footer

CAR-PASS. DE KILOMETERHISTORIEK.

EIS ALTIJD JOUW CAR-PASS BIJ DE AANKOOP

Koop je een tweedehands auto of lichte bestelwagen? Dan is de verkoper wettelijk verplicht jou een Car-Pass te overhandigen. Maakt niet uit of hij een particulier is of een professioneel. De Car-Pass toont de kilometerstand op verschillende data. Het document mag niet ouder zijn dan twee maanden. Kreeg je geen Car-Pass? Dan is de verkoop ongeldig en mag je als koper de ontbinding eisen en je geld terugvragen.

 

WAAR JE MOET OP LETTEN

Hoe meer kilometerstanden er op de Car-Pass vermeld staan, hoe meer zicht je hebt op het verleden van de auto. De kilometerstand moet gestaag oplopen met de tijd. Laat het document een plotse daling van de kilometerstand zien? Dan kan dit wijzen op geknoei met de teller. Stel dus de nodige kritische vragen aan de verkoper voordat je de auto definitief koopt.

Vanaf 1 maart 2019 zal je op het Car-Pass document kunnen lezen aan welke Euronorm het voertuig voldoet, hoeveel CO2 het uitstoot, of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan. Kortom, je zal je niet alleen een duidelijk beeld van de kilometerhistoriek kunnen vormen, maar ook informatie ontvangen die je aankoopbeslissing kan beïnvloeden. De Euronorm bepaalt immers of en tot wanneer je met de auto toegang hebt tot een Lage Emissie Zone (LEZ). De CO2-emissies zijn dan weer mee bepalend voor de belastingen op de auto en het verbruik.

Voertuigen die een zwaar ongeval hebben gehad, moeten een strenge keuring ondergaan. Sommige van deze voertuigen worden na een gebrekkige herstelling zonder keuring te koop aangeboden. Check dus steeds op de Car-Pass of er op het voertuig nog een keuring na ongevalmoet plaatsvinden.

De Car-Pass is gedrukt op speciaal papier en is zo beveiligd tegen namaak of fraude. Twijfel je toch over de echtheid van het document of over de informatie die erop vermeld staat? Test dan hier de echtheid van jouw Car-Pass of scan de QR code.

 

CHECK DE CAR-PASS GEGEVENS VOOR JE DE AUTO KOOPT

Wanneer een professionele handelaar een occasie te koop aanbiedt is hij verplicht om de informatie, die op de Car-Pass staat, ook in de advertentie of showroom te tonen. Hij kan deze gegevens bij Car-Pass elektronisch opvragen. Om deze link naar de voertuighistoriek op uniforme en duidelijk herkenbare wijze voor te stellen, ontwikkelde Car-Pass een specifiek logo.

Als je op dit logo klikt, zie je meteen de meest actuele informatie over het voertuig opgeslagen in de databank van Car-Pass. Op die manier kan je de evolutie van de tellerstand en de officiële CO2-emissies en Euronorm checken en nagaan of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan. Uiteraard is de verkoper nog steeds verplicht om je het Car-Pass document bij de uiteindelijke verkoop te overhandigen.

Car pass

 

OPGEPAST VOOR TELLERFRAUDE BIJ IMPORT

Jaarlijks worden er tienduizenden occasievoertuigen in ons land geïmporteerd. Daar hoeft uiteraard niets mis mee te zijn. Weet wel dat de Car-Pass wetgeving enkel in België van toepassing is. Dit betekent dat Car-Pass geen kilometerstanden ontvangt van garages uit het buitenland. De eerste kilometerstand die wij in onze databank opslaan is deze die door de autokeuring genoteerd wordt bij de importcontrole van het voertuig. Jammer genoeg deinzen sommige fraudeurs er niet voor terug om de teller terug te draaien voordat ze met de auto naar de keuring gaan. Wees dus extra voorzichtig als je een geïmporteerde tweedehands koopt. De enige uitzondering zijn auto’s geïmporteerd uit Nederland. Car-Pass vraagt bij RDW, de dienst die de centrale databank met tellerstanden in Nederland beheert, de kilometerhistoriek op en toont die op het Car-Pass document.

Bij een importauto zal de datum van eerste inschrijving in België ofwel niet ingevuld zijn ofwel recenter zijn dan de datum van eerste ingebuikname. Daarnaast staat er onderaan op de Car-Pass de volgende vermelding: “Dit voertuig werd tweedehands ingevoerd uit het buitenland."

DS Automobiles
DS Automobiles
De verkoper is verplicht je een Car-Pass te bezorgen.
Cookies accepteren